This site is presented by Advanced Instruments, Inc


Quiz


1. What is Osmolality?
answer

2. What is Osmometry?
answer

3. What is an Osmometer?
answer

4. What is the Osmolal gap?
answer

5. What is Freezing-Point Depression?
answer

6. How can athletes benefit from using osmometers?
answer

7. How can clinicians benefit from using osmometers?
answer

8. How can osmometers help the scientists and researchers?
answer

9. How can law enforcement officials benefit from using the osmometer?
answer

10. What are the main reasons for performing the following types of osmolality tests: Urine, Stool, and Plasma.
answer




1. What is Osmolality?
Answer
: Osmolality is a measure of the total number of particles in a solution. It is also affected by the amount of solvent in the system.
(For more information, see Osmolality section)

top

 


2. What is Osmometry?
Answer: Osmometry is a measurement of osmolality by the freezing point method. It is an important diagnostic method used in a broad range of clinical applications not currently available by any other means. (For more information, see Using Osmometry article in the General Information section)

top

 

3. What is an Osmometer?
Answer: Osmometers can be used to measure the osmolality of a sample. The freezing point depression method is the most commonly used method in laboratories around the world. Because this technology is very sensitive and accurate, users find that it provides a rapid means of determining sample osmolality. (For more information, see Osmometry article in the General Information section)

top

 

4. What is the Osmolal gap?
Answer: Osmolal gap is defined as the difference between the actual, measured osmolality, and that calculated from the molal concentrations of all major solutes present is serum. (For more information, see Osmometry article in the General Information section)

top

 

5. What is Freezing-Point Depression?
Answer: Freezing Point Depression accurately measures the presence of all osmotically active substances. (For more information, see Freezing Point Osmolality article in the General Information section)

top

 

6. How can athletes benefit from using osmometers?
Answer: In sports medicine, osmolality is a general-purpose test that can be applied to a vast number of performance enhancement situations. Monitoring hydration status of athletes in weight-class and endurance sports is a challenge to which the osmometer is particularly well suited. (For more information, see Sports Medicine application)

top

 

7. How can clinicians benefit from using osmometers?
Answer: Clinicians can make more timely diagnoses and institute more appropriate patient care, which can translate to decreased health care costs for medical institutions of any size, in any setting. (For more information, see Clinical application)

top

 

8. How can osmometers help the scientists and researchers?
Answer: Pharmaceutical manufacturers and biotechnology researchers can also benefit from routine osmolality testing. Benefits include monitoring drug development and media manufacture for proper consistency and formulation, and assuring proper shelf-life and product stability. (For more information, see Pharmaceutical/Biotechnology application)

top

 

9. How can law enforcement officials benefit from using the osmometer?
Answer: Osmolality can be used as an effective and reliable drug-screening tool. Law enforcement officials can use osmometers in forensics laboratories and at crime scenes as part of the investigative process.

top

 

10. What are the main reasons for performing the following types of osmolality tests: Urine, Stool, and Plasma.
Answers: Urine osmolality provides the best estimate of the kidney’s concentrating ability.

Measurement of osmolality in stool is helpful in evaluation of patients with diarrhea.

Plasma Osmolality is critical in rapid screening for certain toxins. Probably the single most useful application of osmolality is in the evaluation of patients suspected of having ingested a toxin.

top